Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Csúnyán írok, ezt hogyan értelmezi a grafológus?

A grafológus nem kategorizál "csúnya" és "szép" írásokat. Bár a grafológiai elemzés során az olvashatóságot, az esztétikumot is figyelembe veszi, ez csupán a komplex módon összetett szempontrendszer egyik eleme a sok közül.

 

Ritkán írok kézzel - lehet-e így elemezni az írásomat?

Igen, semmi akadálya, de nem árt, ha ezt jelzi az elemzést végző  grafológus szakembernek.

 

A korábbihoz képest sokat változott a kézírásom, illetve többféle kézírásom is van. Hogyan dönti el a grafológus, hogy melyik az "igazi"?

Minden ember kézírása változik életkora, pillanatnyi fizikai állapota, energiaszintje, hangulata stb. függvényében. Éppen ezért átfogó elemzéshez  ajánlatos a grafológus számára több - más-más alkalommal készített, illetve különféle  időszakból származó - írásmintát eljuttatni. Így az állandó sajátosságok, a markáns személyiségjegyek még nagyobb biztonsággal elkülöníthetők azoktól, amelyek alkalmilag jelennek meg, vagy csak egy adott időszakra jellemzőek.

 

Félrevezetheti-e a grafológust az, aki elváltoztatja a kézírását?

Megpróbálhatja, de nehéz dolga lesz - tekintettel arra, hogy a grafológus hozzávetőlegesen 150 írásjellemző vizsgálata alapján alkot véleményt, aki pedig elváltoztatott módon ír, az egyidejűleg kb. 7 tényezőre tudja kiterjeszteni figyelmét. Így egy optimális terjedelmű, legalább 18-20 soros írásminta elkészítése esetén írásbeli megnyilvánulásai mindenképp valós habitusára, személyiségére fognak vallani.

 

Mennyire egzakt tudomány a grafológia? Ha több grafológus vizsgálja ugyanazt az írást, egyezik-e a véleményük?

A grafológia a pszichológiához hasonlóan, értelemszerűen nem közvetlenül magukat a lelki jelenségeket, hanem azok megnyilvánulásait - ez esetben: az írásjelenségeket, a grafikumot - vizsgálja és méri.  Az értelmezés és a szakértői vélemény konkrét megfogalmazása (mint ahogyan számos más szakterületen is) a szakértő személyiségétől, felkészültségétől, kifejezőkészségétől függően valamelyest különbözhet. Ebből azonban csak az következik, hogy érdemes jól felkészült, számunkra hiteles grafológust keresnünk! 

 

Számíthatok-e a grafológus titoktartására, ha egyéni elemzést kérek tőle?

Igen, a grafológus bizalmasan kezeli a rendelkezésére bocsátott adatokat. Az írásmintát (előadáshoz, publikációhoz) az írás készítőjétől/tulajdonosától kapott nyilatkozat szerint használja fel. Munkáltató részére csak az állás betöltéséhez szükséges szempontok alapján készít elemzést,  privát szférára vonatkozó információkat ilyen esetben nem ad.

 

Foglalkozik-e az írásmintában szereplő szöveg tartalmával a grafológus?

Nem, a grafológus kizárólag az írássajátosságokat vizsgálja.

 

Mi a különbség az írásazonosító, a grafológus és az írásszakértő között?

Az írásazonosító – röviden összefoglalva – azt vizsgálja: a névtulajdonostól származik-e az adott írás, vagy sem. A grafológus az írás készítőjének személyiségét tárja fel meghatározott szempontrendszer alapján. Mindkettő írással kapcsolatos szakértői munkát végez, tehát írásszakértő.

 

Hol lehet grafológiát tanulni?

Számos  hazai intézmény kínál lehetőséget az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, államilag elismert „grafológus” képesítés megszerzésére, mely általában három év alatt történik.